(06-1) 9000 695 info@fixfogsor.hu

Figyeljen fokozottan a fog tisztítására a Koronavírus időszakában!

Dr. Szabó László, a Fixfogsor Rendelők igazgatója elmondja mire ügyeljen.

Cikkünkben érintett kérdések még:

 • Tilos fogorvoshoz menni! Vagy mégsem?
 • Melyek a sürgősségi kezelések?
 • Mi lesz a fogászatokkal?
 • Koronavírus és szájápolás. Gyakorlati tanácsok járványhelyzetre.
 • Mikor mehetek újra nyugodt szívvel fogorvoshoz

A környező országokban semmi sem zajlik a szokványos mederben és minket, magyarokat is súlyosan érint a járvány által kialakult helyzet. Iparágak, szolgáltatások állnak le és kénytelenek vagyunk szeretteinkkel kevesebbet találkozni, hogy a járvány terjedését lassítsuk. Megállítani ugyan még nem lehet, de mindannyian tehetünk a megfelelő szájhigiénia fenntartásával is a járvány terjedése ellen.

Dr. Szabó Lászlót a Fixfogsor Rendelők igazgatóját kérdeztük arról, hogy mit tehetünk ebben a helyzetben.

Miért döntöttek a Hatóságok szinte elsők között a fogászati rendelők korlátozása mellett?

A fogászati kezelések során a vízporlasztással hűtött csiszolók és fúrók, illetve az ultrahangos fogkőeltávolító készülékek használatakor vízpermet képződik, amely több órán keresztül a rendelő levegőjében maradhat. Ha a páciens esetlegesen hordozza a koronavírust, a vízpermet -mint hordozó közeg- által fokozott a fertőzés továbbadásának a veszélye.

Amennyiben továbbra is folynának a fent említett fogászati kezelések, minden bizonnyal esetleges fertőzöttek is igénybe vennék a fogászati kezeléseket – még a tünetmentes időszakban.

Fokozottan veszélyes beavatkozások lehetnek pl.:

 • fogak fúrása,
 • tömések,
 • fogak csiszolása,
 • fogkorona, héjkerámia pótlások készítéséhez, koronák, hidak eltávolítása,
 • ultrahangos fogkőeltávolítás.

Melyek pontosan azok a sürgősségi kezelések, melyekkel egyáltalán a járványhelyzetben fogorvoshoz lehet fordulni?

A fogászati sürgősségi ellátás körébe tartozó beavatkozások a fogászati ellátásról szóló 48/1997.(XII.17.)NM rendelet a következőket sorolja:

 • Fogak friss baleseti sérüléseinek ellátása.
 • Fogeredetű gyulladások ellátása.
 • Foghúzás helyének a gyulladása, illetve fogak körül kialakult ínygyulladás kezelése.
 • Szájüregi tályog megnyitása.
 • Nyelést vagy/és légzést akadályozó idegentest eltávolítása.
 • A szájnyálkahártya és az ajak gyulladásos megbetegedéseinek gyógyszeres ellátása.
 • Frissen tört állcsont nyugalomba helyezése.
 • Arcidegzsába helyi érzéstelenítéssel történő csillapítása.
 • Bármilyen eredetű szájüregi vagy szájüreg környéki vérzés csillapítása.

Igen nagy a szájon, orron keresztüli fertőzésveszély. Mi ennek az oka?

A koronavírus cseppfertőzéssel terjed, ami azt jelenti, hogy valamely testváladék hordozza a vírust. Ez a váladék lehet nyál, hurutos váladék, vagy akár csak a kilégzés során a tüdőből az elhasznált levegővel együtt távozó vízpára. Nem szükséges tehát, hogy pl. konkrétan ránk tüsszentsen valaki, elég, ha mondjuk egy liftben egymás mellett tartózkodik két ember. Ekkor már fennáll annak a lehetősége, hogy az egészséges ember valamennyit beszív a fertőzött ember leheletéből és már be is jutott a légutaiba a vírus. Ezért kell legalább 2 méter távolságot tartanunk a többiektől illetve szájmaszkot viselni.

Mit javasol a szájápolási szokások tekintetében a járvány időszakában?

Igyekezzünk maximális gondot fordítani a szájhigiéniára! Elhanyagolt szájhigiénia következtében ínygyulladás alakul ki a fogak körül. A gyulladásban lévő íny pedig tulajdonképpen kaput nyithat fertőzések számára közvetlenül a véráram felé.

Amennyiben megfelelően ápoljuk a fogainkat, mentes lehet a szájüreg a gyulladásoktól, amely állapot növeli az ellenállóképességet a fertőzésekkel szemben.

Úgy tudjuk, hogy a koronavírus a szájüregbe kerülés után csak bizonyos idő múlva jut tovább a légutakba. Forró italok fogyasztásával ekkor van némi esélyünk visszatartani a folyamatot, elkerülni a betegség kialakulását.

Mi a helyzet az idősebb korosztály fogászati gondjaival illetve azok járványügyi vonatkozásaival?

A járványhelyzetben a fertőzésveszélynek legjobban kitett korosztály a 60 év felettiek korosztálya. 65 éven felüliek fogatlanságának az Egészségügyi Világszervezet ajánlásai szerint 25% alatt kellene lennie, míg ez Magyarországon 50% feletti. Így elmondható, hogy a műfogsor probléma tömegeket érint.

Akik műfogsort viselnek, azoknak a műfogsorukat rendszeresen tisztítaniuk kell. Rendkívül fontos, hogy most ezt a tisztítást különös gondossággal végezzék.

A műfogsor is fertőződhet a vírussal, pl. nyilvános helyen történő tisztítás során, ha pl. leteszi az ember a mosdókagylóra.

Amennyiben pedig a műfogsor viselőn jelentkeznek a tünetek és nem megfelelő a higiénia, akkor a fogsorról más személy által használt eszközre is átkerülhet a vírus.

Gyakorlati tanácsaim a szájápolással kapcsolatban a járványhelyzetben:

 • Akinek protézise van, az a protézis ápolását megfelelő higiéniai körülmények között tegye, majd az eszközöket fertőtlenítsék és a környezetet is, amit más is használ adott esetben.
 • Rendkívül fontos a kézmosás mellett, hogy ebben az időszakban a szájápolási eszközöket egymás eszközeitől elkülönítve tároljuk.
 • Nyilvános helyen ne vegye ki a protézist. A tisztító eszközöket tartsa egy zárt tartóban vagy dobozban.
 • Fertőtlenítse a fogsorát műfogsortisztító tablettából készített oldattal, mielőtt visszahelyezi a szájába.
 • Mielőtt szájába nyúl a fogsora miatt, alaposan mosson kezet, lehetőség szerint fertőtlenítse is a kezét.
 • Körmét –ha lehet-, vágja kicsire, mivel a szennyeződések megtapadnak alatta, így a fogsorra viheti a kórokozókat.
 • Otthon általában közösen egy mosdót használunk. A cseppfertőzéssel, nyállal rendkívül nagy a fertőzés veszélye.
 • Köhögés és tüsszentés esetén takarja el a száját és az orrát behajlított könyökkel vagy papírzsebkendővel. Ezt követően azonnal dobja el papírzsebkendőt, és mosson kezet.
 • Tartózkodjon a száj, az orr és a szem megérintésétől, ezt csak kézmosás után tegye. Majd ismét mosson kezet.

 

Milyen hatása van egy rendelőre a járványnak, pláne, ha sok kollégát foglalkoztat?

A hivatalos határozat a fogászati rendelők működésének szigorításáról március 17-én lépett életbe. A Fixfogsor Rendelő részéről már ezt megelőzően komoly szigorításokat és intézkedéseket léptetettünk életbe a rossz hírek hallatára.

A fogászati rendelők jórészt ugyanazon a szigorítási intézkedéseken mentek végig. A mi esetünkben a Hatósági rendeletnek megfelelően:

 • Felhívtuk a pácienseket és visszamondtuk az előjegyzett időpontokat.
 • Rendelőnkben pillanatnyilag alkalomszerű ügyeletet tartunk, a járvány időszaka alatt nem fogadunk új pácienseket. Nagyon fontos, hogy védjük a problémáikkal hozzánk fordulók egészségét.
 • Csak nagyon indokolt, sürgős esetben fogadjuk pácienseinket.
 • A munkatársainknál – ahol tehettük – otthoni munkavégzést kértünk (az orvosok és asszisztensek a tevékenységüket nem tudják így ellátni, így munkát nem végeznek).
 • Külön segélyhívó telefonszámot biztosítottunk azok számára, akiknek problémájuk van.

A rendelők többsége hasonlóan jár el.

Gazdasági szempontból rendelőknek a korábbi tartalékokból kell fizetniük az alkalmazotti béreket és a járulékokat is. A fogászat egy eléggé költségintenzív szakma, folyamatosan fejlődik minden, cserélni, fejleszteni kell a gépparkot, folyamatosan előtérbe kerülnek újabb és újabb technológiák. Amelyik rendelőt pont egy beruházási, gépvásárlási és hitelfelvételi időszakban érte a válságidőszak, annak nehezebb a helyzete. Amelyik rendelő már túl van ezeken a beruházásokon és az elmúlt időszakban tudott tartalékokat képezni, az valameddig bírja. Viszont nagyon várjuk a vállalkozáskönnyítő intézkedéseket, amelyeket más iparágak már megkaptak.

Mire számít a járványhelyzet megszűnésével a fogászati szektor?

A fogászati kezelések egy része némiképp halasztható, kivéve természetesen a sürgős kategóriába tartozókat. Arra lehet számítani, hogy a járványhelyzet elmúltával nagyon sokan akarják elvégeztetni azokat a kezeléseket, amikre nem volt mód a veszélyhelyzet miatt. Így a kezelések számának jelentős növekedésére számítunk a fogászati rendelőkben és emiatt sokan csak később tudnak kezelési időpontot kapni. Nyilván a sürgős eseteket itt is előre fogjuk venni.

Biztonságosak leszek ezek a kezelések a járványhelyzet elmúltával?

Hivatalos szervek egy ilyen járványhelyzet elmúltával csak akkor fognak engedélyt adni a rendelők megnyitására, ha a kezelések járványügyi szempontokból teljesen veszélytelenek.

Az ÁNTSZ munkatársai rendszeresen végeznek minden egészségügyi feltételre kiterjedő, szigorú ellenőrzéseket a rendelőkben.

Folyamatosan követjük a hivatalos tájékoztatást és ehhez igazodva indítjuk majd újra a munkát, amikor már az 100%-os biztonsággal végezhető.

Már megtettük fogorvosi szempontból azokat az óvintézkedéseket, amiket ez a Koronavírus-járvány megkíván. Minden pácienst potenciális fertőző betegnek kell tekinteni. Úgy kell a higiéniai utasításokat betartani, hogy semmilyen körülmények között se legyen lehetséges egyik páciensről átvinni fertőzést másik páciensre. Erre a szakma fel van készülve.

Minden rendelőben van egy Infekciókontroll-protokoll, amely szabályozza a higiéniai előírások betartását és rendkívül szigorú előírásokat tartalmaz a rendelőben folyó kezelésekre vonatkozóan. Mind a páciensek, mind a dolgozók védelme biztosított lesz.

Mindenképpen a szokásosnál szigorúbb higiéniai protokollt alkalmazunk. Ennek fontos eleme a hosszabb ideig tartó fertőtlenítés a rendelőben 2 páciens kezelése között. További óvintézkedés a teljes védőöltözetbe való munkavégzés.  A váróban nagyobb távolságot biztosítunk egymástól a várakozók számára, illetve a minimálisra csökkentjük a várakozás időtartamát.

Amint újra kinyitnak a rendelők, akkor már teljesen biztonságosan lehet elvégeztetni ezeket a kezeléseket!

 

Ha most mégis sürgős eset adódik és el kell valakinek jönnie, akkor milyen óvintézkedéseket kell megtennie az orvosnak és mit tegyen a beteg?

Minden rendelőben csak rendkívüli egészségügyi-biztonsági intézkedések mellett lehet dolgozni, a sürgős eseteket ellátni. Az orvosok ezeket betartják. Többféle védőeszköz van. Ilyenek a védőruházat, sterilizált kesztyű, megfelelő maszk és pajzs, illetve védőszemüveg.

Egy-egy páciens távozása után a sterilizálási, fertőtlenítési protokoll meghosszabbodhat, a rendelőket átszellőztetjük, az orvosnak teljes védőfelszerelést kell cserélnie, sterilre kell váltani. Ez időigényesebb procedúra, mint egy járványveszély-mentes időszakban.

Arra kérjük a pácienseket, hogy egészségesen, lázmentesen érkezzenek a rendelőbe. A páciens pedig akkor jár el megfelelően, ha most tényleg csak a sürgős kezeléseket akarja elvégeztetni és a kezelés után a lehető leggyorsabban hazamegy és otthon követi az orvosa tanácsait.

Ön, mint fogorvos mit tart a legfontosabbnak a jelenlegi helyzetben?

Most mindannyiunknak felelős gondolkodással védenünk kell saját és családtagjaink, főleg az idősebbek egészségét és komolyan kell vennünk a #maradjotthon felhívást, ami a járványhelyzetben az egyetlen helyes magatartás. Ezt teszem én is.

Hiszem, hogy közös összefogással le tudjuk győzni a jelenlegi járványhelyzetet és hamarosan visszatérhetünk megszokott életünkhöz.

A Fixfogsor Rendelő specialitása a fogatlanságban szenvedő páciensek műfogsorrögzítésének végleges megoldása, a fogsor stabilizálásával. A rendelő protézisrögzítés területén végzett innovatív fejlesztéseiért és minőségi fogászati tevékenységéért számos kitüntetésben részesült.

Szeretne mindent megtudni a Fixfogsor® Protézisrögzítésről?

Kérje INGYENES és rendkívül részletes tájékoztatónkat!

Az elmúlt években közel 4000 műfogsorrögzítést végeztünk és nagyon sok tapasztalatot gyűjtöttünk a műfogsorokkal kapcsolatos összes előforduló problémáról! Sok mindenre magunk jöttünk rá, mert nincs minden leírva a szakirodalomban sem. Közben hiába kerestünk az interneten olyan tájékoztatót, amely közérthetően mutatná be ezt a témát az érdeklődőknek. Nem találtunk ilyet.

Éppen ezért állítottuk össze kollégáimmal a

„Kőkemény kérdések és válaszok a műfogsorrögzítésről” című INGYENES információs sorozatot

mindazok számára, akik műfogsor problémával küzdenek és nem találtak még megoldást. Nemcsak a nyilvánvaló dolgokról írtunk, bemutatjuk a nehézségeket is, sőt még apróbb szakmai titkokat, trükköket is elárulunk!

Az alábbi űrlapon adja meg nevét és e-mail címét, amelyre elküldhetjük az információs sorozatot és egy videofilmet, amin bemutatjuk a műfogsorrögzítés menetét.