(06-1) 9000 695 info@fixfogsor.hu

Miért fontos a rendszeres és alapos tisztítás?

Az implantátum élettartama nagyon sokban függ a szájápolás minőségétől. Az implantátumok és a fogsor tisztításának elmaradása az implantátumok begyulladásához és elvesztéséhez vezethet. Kérjük, tartsa be a tisztítással kapcsolatos előírásokat és tanácsokat!

 

A tisztítás során szükségünk lesz néhány segédeszközre.

Ezek a következők:

  • Egy akkora pohár, amibe a fogsor belefér.
  • Interdentális fogkefe, melyet az implantátumok tisztításához kell használni.
  • Tükör, hogy a behelyezett implantátumok megfelelő tisztítását ellenőrizni tudja.
  • 10 %-os ételecet.
  • Normál fogkefe, fogkrém.

FIGYELEM: A tisztításhoz ne használjon elektromos fogkefét!

 

 

Tisztítás folyamata:

A helyes tisztítás folyamatát megismerheti az alábbi videón és az alatta található, rendkívül részletes szöveges útmutató segítségével. Érdemes mindkettőt figyelmesen tanulmányozni.

1. Készítse elő a fogtisztítás kellékeit!

2. Mossa meg a kezét és vegye ki a szájából a fogsort!

3. Mossa le alaposan bő tiszta vízzel a fogsort!

4. Tegyen egy normál fogkefére fogkrémet!

5. Alaposan tisztítsa meg mind a felső, mind az alsó fogsort! Ne hagyjon ki egy területet sem!

FIGYELEM: Amennyiben csak az egyik fogsorát rögzítteti, ettől függetlenül a fogsortisztítási előírások ugyanúgy érvényesek a másik fogsorra is, mivel a lerakódott lepedék és az ott megbújó baktériumok áttelepedhetnek az egyik fogsorról a másikra és az implantátumok felszínére is.

Amennyiben rendszeresen és megfelelően végzi a tisztítást, akkor a fogkő lerakódás veszélye a fogsoron jelentősen csökken. A megfelelő tisztítást néha úgy is érdemes ellenőrizni, hogy a fogsort a tisztítás után hagyja megszáradni. Száraz állapotban sokkal jobban látszódnak a fogkőlerakódások és hogy a tisztítási technikánk mennyire eredményes.

Amennyiben a fogsorra jelentősebb mennyiségű fogkő rakódott le, azt kollégáink megfelelő eljárással és eszközökkel el tudják távolítani a fogsorról, de a hosszú ideig fennálló fogkő és lerakódási problémák jelentősen növelik az implantátum kiesés és egyéb fertőzések kialakulásának veszélyét. Amennyiben a fogsor tisztítása nem megfelelő, abban az esetben a fogsoron szabad szemmel is látható szennyeződések keletkeznek.

FIGYELEM:
 A tisztításhoz ne használjon elektromos fogkefét!

A bemutatott felvételeken jól láthatók a fogsoron lerakódott szennyeződések, amelyek a táplálkozás során halmozódnak fel a fogsor felszínén. Különösen érzékeny területek a nyálcsatornák kivezetésénél lévő területek, a fogközök, fognyaki és a fogsor hátsó traktusában lévő részek.

FIGYELEM: A nem megfelelő alapossággal és rendszerességgel végzett tisztítás következménye lehet az implantátum környékének gyulladása és az implantátum elvesztése. A nem megfelelő ápolásból adódó implantátum elvesztésre nem érvényes a garancia.

6. Mossa le újra bő tiszta vízzel a fogsort miközben még tisztogat rajta egy kicsit! Mossa le megfelelően a fogkefét is! Vigyázzon, hogy a gumigyűrűk ne sérüljenek, és ne essenek ki!

7. Öntsön egy kis ecetet egy pohárba! Hígítsa fel vízzel! Ezt az eljárást ne alkalmazza minden tisztításnál, hanem hetente maximum egyszer!

A fogsor tisztításánál használhatunk vízzel hígított étkezési ecetet is. Mivel ez egy sav, ezért a használatánál óvatosnak kell lennünk, nehogy kárt tegyen a fogsorba ültetett gumigyűrűkben. A tisztítást megfelelően hígított ecettel végezzük, 2 dl vízhez 2-3 evőkanál ecetet tehetünk.  Egy pohárba vízzel hígított ecetet teszünk és a fogsort ebben áztatjuk maximum 5-10 percig. Ezt az eljárást ne alkalmazza minden tisztításnál, de hetente egyszer érdemes elvégezni.

 

8. Tegye bele a fogsort és hagyja ázni maximum 5-10 percig!

9. Tegyen fogkrémet a fogköztisztító kefére!

10. Tükör segítségével tisztítsa meg alaposan az implantátumok teljes felületét.

Minden étkezés után szükséges az ínyből kiálló implantátumok tisztítása, melyet interdentális fogkefével, más néven fogközkefével kell elvégezni. A kefe kicsi sörtéi képesek behatolni az íny és az implantátum közötti kicsi hézagokba is. 
Amennyiben az esetleges ínymetszés helyén varratok is be lettek helyezve, alaposan meg kell tisztogatni a varratok mentén a területet, az ételmaradékot és a lepedéket el kell távolítani a seb felszínéről is.

Fontos, hogy a tisztítási folyamat megtanulása során adjon magának néhány hetet, amíg belejön a kefe használatába. Legyen türelmes, idővel szépen rááll a keze a kefe használatára. A tisztítás során óvatosan, lágy mozdulatokkal húzzuk végig a kefét az implantátumok nyaki részénél, ott ahol az implantátum behatol az ínybe.

A kefével így kitisztítjuk az íny és az implantátum közötti réseket. Szisztematikusan egyik implantátumot a másik után tisztítson. Az implantátum felületének a tisztítást követően tisztának és fémesen csillogónak kell lennie! Az implantátum tövét is tisztítsa meg!

Fontos, hogy az implantátumokat minden oldalról tisztítsuk meg a pici gömbfejet is beleértve. Arra is figyeljünk, hogy ne erőltessük túlzottan a kefét. Inkább sokszor, közepes erővel dörzsöljük meg vele az implantátumok minden oldalát. Akkor végeztünk egy-egy implantátum tisztításával, ha az implantátum láthatóan fémesen csillog és már nem matt.  Amennyiben még matt az implantátum felszíne, akkor még maradt rajta lepedék. Ezt el kell távolítani, de úgy, hogy az íny ne vérezzen.

Vigyázzon, hogy lehetőleg az íny ne sérüljön, ne vérezzen ki a tisztítás hatására! Amennyiben használat közben vérezni kezd az implantátumok körül az íny, ennek nem csak a helytelen használat lehet az oka, hanem esetleg az enyhe ínygyulladás is. Ezek a panaszok is idővel meg fognak szűnni. Ne használjon olyan kefét, ami szennyezett, vagy aminek a sörtéi már nem képesek a megfelelő tisztításra! Cserélje rendszeresen a kefét, melyet rendelőnkben is megvásárolhat. Cserélni érdemes félévente egyszer vagy elhasználódástól függően sűrűbben is.

FIGYELEM: A tisztításhoz ne használjon elektromos fogkefét, csak az interdentális fogkefét használja!

11. Az implantátumok tisztítása után öblítsen és mossa el a fogköztisztító kefét!

12. Amennyiben beáztatta a fogsort, vegye ki az ecetes vízből és mossa le bő tiszta vízzel!

13. A következő lépés annak biztosítása, hogy az implantátumok gömbfeje és a patentházak között megfelelő kenést biztosítsunk. 

Annak érdekében, hogy az implantátumok gombfeje könnyebben belepattanjon a fogsorba elhelyezett gumigyűrűbe, a fogsor behelyezése előtt bekenhetjük a gumigyűrű nyílásait vazelinnel. Ezt akár egy fogpiszkálóval is elvégezheti. Közben ellenőrizze, hogy a gumigyűrűk a helyükön vannak-e! A vazelin gyógyszertárakban megvásárolható. Ezt fel lehet szívni fecskendőbe és így pontosan eljuttatható a kenni kívánt felületre, de fogpiszkáló segítségével is könnyen bekenhető a furatok nyílása. A furatokba semmilyen keményebb tárggyal nem szabad benyúlni, nehogy ez a gumigyűrűk sérülését vagy kiesését okozza.

A gumigyűrűk kenéséhez használhatunk étolajat is. Ez egy pipettával megfelelően a lyukakba juttatható.

Csak egyfajta kenési módszert válasszon és használjon! 

14. Helyezze vissza a fogsort a szájába!

FONTOS: A tisztítási folyamaton kívül folyamatosan használja a fogsort. Azt még éjszakára se vegye ki!

Összefoglalva tehát a tisztítás lépései:

1. Készítse elő a fogtisztítás kellékeit!

2. Vegye ki a fogsort!

3. Mossa le alaposan bő tiszta vízzel a fogsort!

4. Tegyen egy normál fogkefére fogkrémet!

5. Alaposan tisztítsa meg mind a felső, mind az alsó fogsort! Ne hagyjon ki egy területet sem!

6. Mossa le újra bő tiszta vízzel a fogsort miközben még tisztogat rajta egy kicsit! Mossa le megfelelően a fogkefét is! Vigyázzon, hogy a gumigyűrűk ne sérüljenek, és ne essenek ki!

7. Öntsön egy kis ecetet egy pohárba! Hígítsa fel vízzel! Ezt az eljárást ne alkalmazza minden tisztításnál!

8. Tegye bele a fogsort és hagyja ázni maximum 5-10 percig!

9. Tegyen fogkrémet a fogköztisztító kefére!

10. Tükör segítségével tisztítsa meg alaposan az implantátumok teljes felületét. Szisztematikusan egyik implantátumot a másik után. Az implantátum felületének a tisztítást követően tisztának és fémesen csillogónak kell lennie! Az implantátum tövét is tisztítsa meg! Vigyázzon, hogy lehetőleg az íny ne sérüljön, ne vérezzen ki a tisztítás hatására!

11. Az implantátumok tisztítása után öblítsen és mossa el a fogköztisztító kefét!

12. Amennyiben beáztatta a fogsort, vegye ki az ecetes vízből és mossa le bő tiszta vízzel!

13. A gumigyűrűk furatainak nyílását bekenheti vazelinnel, hogy a gumigyűrűk és az implantátum fej között megfelelő kenés legyen. Ezt akár egy fogpiszkálóval is elvégezheti. Akár étolajat is használhat! Tisztítás közben ellenőrizze, hogy a gumigyűrűk a helyükön vannak-e! A tisztítás során a fogsorba behelyezett gumigyűrűket nem szabad eltávolítani, azoknak a helyükön kell maradni. Amennyiben azt tapasztalja, hogy valamelyik gyűrű kiesett, megsérült, elveszett, azt mielőbb pótolni kell. Ilyen esetekben is hívja fel rendelőnket.

14. Helyezze vissza a fogsort a szájába!

FONTOS: A fogsort csak a tisztítások idejére vegye ki a szájából, tehát azt éjszaka is viselnie kell.

Ha a protézist nem tudja valamilyen okból viselni, haladéktalanul értesítse a rendelőt és kérjen segítséget a (06 1) 9000-695-ös telefonszámon.

FONTOS: Felhívjuk figyelmét, hogy a fogsorrögzítéshez kapcsolódó garanciavállalás alapvető követelménye a rendszeres és megfelelő tisztítás. A tisztítást és szájhigiénét a féléves előírt kontrollvizsgálatok során kollégáink ellenőrzik. Kérjük, a tájékoztató anyagainkban részletezett tisztítási folyamatokat a garanciavállalás és az implantátumok hosszú élettartama érdekében tartsa be.

Amennyiben ápolással, tisztítással kapcsolatban további kérdése van, kérjük, hívja a rendelőnket a
(06 1) 9000-695-ös telefonszámon.

Bízunk abban, hogy leírásunkban részletezett eljárások is hozzájárulnak a beültetett implantátumok hosszan tartó megtartásához!

Jó egészséget és mosolygós mindennapokat kíván a Fixfogsor Rendelő Csapata!