(06-1) 9000 695 info@fixfogsor.hu

Miért fontos a rendszeres és alapos tisztítás?

Az implantátum élettartama nagyon sokban függ a szájápolás minőségétől. Az implantátumok és a fogsor tisztításának elmaradása az implantátumok begyulladásához és elvesztéséhez vezethet. Kérjük, tartsa be a tisztítással kapcsolatos előírásokat és tanácsokat!

Ez a 7 perces Műfogsor Tisztítási tanácsadó videó évtizedeket jelenthet Önnek is!

A Protézisrögzítési eljárás kiváló fogászati technológia arra, hogy visszanyerjük rágóképességünket, boldog és önfeledt társasági életet élhessünk.

Egy dolgot azonban nagyon fontos figyelembe venni. A műfogsort, akár rögzítteti, akár nem, ápolni, tisztítani kell. Ugyanúgy, mint a saját fogakat.

A megfelelő szájhigiéné évtizedekkel meghosszabbíthatja az implantátumok élethosszát. Sok érdeklődői levelet kapunk, hogy mi milyen tisztítási módszert ajánlunk azoknak, akik műfogsorral és implantátumokkal rendelkeznek. Most megosztjuk az általunk ajánlott módszert. Nem állítjuk, hogy ez az egyedüli bevált technika, de mi ezt ajánljuk.

 

A tisztításhoz többféle eszközt használhatunk. A tisztítás során szükségünk lesz néhány segédeszközre.

Ezek a következők:

 • Egy akkora pohár, amibe a fogsor belefér.
 • Interdentális fogkefe, melyet az implantátumok tisztításához kell használni.
 • Tükör, hogy a behelyezett implantátumok megfelelő tisztítását ellenőrizni tudja.
 • 10 %-os ételecet.
 • Normál fogkefe, fogkrém.

Tisztítás folyamata:

FIGYELEM: Amennyiben csak az egyik fogsorát rögzítteti, ettől függetlenül a fogsortisztítási előírások ugyanúgy érvényesek a másik fogsorra is, mivel a lerakódott lepedék és az ott megbújó baktériumok áttelepedhetnek az egyik fogsorról a másikra és az implantátumok felszínére is.

 1. Készítse elő a fogtisztítás kellékeit!
 2. Vegye ki a fogsort!
 3. Mossa le alaposan bő tiszta vízzel a fogsort!
 4. Tegyen egy normál fogkefére fogkrémet!
 5. Alaposan tisztítsa meg mind a felső, mind az alsó fogsort! Ne hagyjon ki egy területet sem!
 6. Mossa le újra bő tiszta vízzel a fogsort miközben még tisztogat rajta egy kicsit! Mossa le megfelelően a fogkefét is! Vigyázzon, hogy a gumigyűrűk ne sérüljenek és ne essenek ki!
 7. Öntsön egy kis ecetet egy pohárba! Hígítsa fel vízzel! Ezt az eljárást ne alkalmazza minden tisztításnál!
 8. Tegye bele a fogsort és hagyja ázni maximum 5-10 percig!
 9. Tegyen fogkrémet a fogköztisztító kefére!
 10. Tükör segítségével tisztítsa meg alaposan az implantátumok teljes felületét. Szisztematikusan egyik implantátumot a másik után. Az implantátum felületének a tisztítást követően tisztának és fémesen csillogónak kell lennie! Az implantátum tövét is tisztítsa meg! Vigyázzon, hogy lehetőleg az íny ne sérüljön, ne vérezzen ki a tisztítás hatására!
 11. Az implantátumok tisztítása után öblítsen és mossa el a fogköztisztító kefét!
 12. Amennyiben beáztatta a fogsort, vegye ki az ecetes vízből és mossa le bő tiszta vízzel!
 13. A gumigyűrűk furatainak nyílását bekenheti vazelinnel, hogy a gumigyűrűk és az implantátum fej között megfelelő kenés legyen. Ezt akár egy fogpiszkálóval is elvégezheti. Akár étolajat is használhat!

Tisztítás közben ellenőrizze, hogy a gumigyűrűk a helyükön vannak-e! A tisztítás során a fogsorba behelyezett gumigyűrűket nem szabad eltávolítani, azoknak a helyükön kell maradni. Amennyiben azt tapasztalja, hogy valamelyik gyűrű kiesett, megsérült, elveszett, azt mielőbb pótolni kell.

FONTOS: A miniimplantátumokkal rögzített műfogsort csak a tisztítások idejére vegye ki a szájából, tehát azt éjszaka is viselnie kell.

Bízunk abban, hogy leírásunkban részletezett eljárások is hozzájárulnak a beültetett implantánumok hosszan tartó megtartásához!

Kérdése van? Hívja kollégáinkat a (06 1) 9000-695-ös telefonszámon.

Jó egészséget és mosolygós mindennapokat kíván a Fixfogsor Rendelő Csapata!